Cztery Żywioły Wrocławia II

gru 7, 2020

Wystartowaliśmy z II edycją projektu Cztery Żywioły Wrocławia!
Tym razem koncentrujemy się na wsparciu terapeutycznym i materialnym osób bezdomnych i ubogich, które obecnie, również przez obostrzenia związane z pandemią, zostały pozostawione same sobie. Ze względu na to, że nie posiadają komputera ani telefonu, nie mogą skorzystać z wsparcia w postaci „zdalnej”. Z tego względu będziemy ich wspierać w, zgodnej z obostrzeniami, relacji jeden na jeden i obejmiemy opieką terapeutyczną.

Projekt obejmuje:

– Spotkania przy zupie

W czwartki między 18:00 a 20:00 w siedzibie Fundacji (ul. ks. Brzóski 1) wydawany jest ciepły posiłek. Przy posiłku są obecni terapeuci oraz osoby zajmujące się resocjalizacją, które prowadzą rozmowy z poszczególnymi osobami.

Daty: 26.11, 3.12, 10.12, 17.12

– Streetworking

W środy o 19:00 pracownicy Fundacji wychodzą na ulice i dworce we Wrocławiu w poszukiwaniu osób potrzebujących. Dzielą się z nimi kanapkami i ciepłą herbatą oraz rozmawiają i zapraszają na spotkanie w siedzibie Fundacji.

Daty: 25.11, 2.12, 9.12, 16.12

– Podziel się ciuchem

Przy okazji “Spotkań przy zupie” w siedzibie Fundacji czynny jest punkt wydawania odzieży pochodzącej ze specjalnie zorganizowanej zbiórki.

-Spotkanie przedświąteczne

Finał projektu odbędzie się 20.12, kiedy zostanie zorganizowany poczęstunek dla wszystkich beneficjentów projektu, każdy z uczestników dostanie również paczkę i specjalnie dedykowany dla niego prezent – kartkę stworzoną przez jego tutora zawierającą najważniejsze aspekty ich wspólnych rozmów.